AMSTERDAM - ING heeft 300 miljoen euro aangetrokken van de Europese Investeringsbank (EIB) om als leningen beschikbaar te stellen aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB). Dat maakte ING vrijdag bekend.

ING beweert de eerste Nederlandse bank te zijn die geld van de EIB beschikbaar stelt aan het MKB in Nederland. Het krediet is bedoeld voor bedrijven met minder dan 250 mensen in dienst en wordt verstrekt onder gunstige voorwaarden.

Eerder maakte de EIB al bekend de kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf te vergroten om de Europese economie uit het slop te trekken. De EIB is een zelfstandig orgaan van de Europese Unie en heeft de taak bij te dragen aan de ontwikkeling van de economie in de EU. De bank is officieel eigendom van de lidstaten.

Duizend bedrijven
"Wij verwachten hier ongeveer duizend bedrijven mee te kunnen helpen", stelde Diederik van Wassenaer, directeur van ING Wholesale Banking. ING wil het geld aan bedrijven verstrekken voor de langere termijn. "Leningen met een looptijd van twee tot twaalf jaar", aldus Van Wassenaer.

Van Wassenaer zei te weten dat ook andere Nederlandse banken met het EIB onderhandelen over kredietverstrekking. "Alle grotere maar ook wat kleinere banken zijn daar meer bezig." Van Wassenaer stelde, zonder details te geven, dat de leningtarieven lager zijn dan voor normale leningen.