AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa wisten woensdag in de loop van de middaghandel flink te herstellen van de verliezen eerder op de dag. De beleggers waren vooral positief gestemd door een aantal meevallende macrocijfers uit de Verenigde Staten en de hogere koersen op Wall Street.

De AEX-index in Amsterdam eindigde met een winst van 3,72 punten (1,7 procent) op 220,70 punten. De MidKap-index voor het middensegment klom 7,75 punten ofwel 2,6 procent tot 299,89 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt lieten winsten optekenen van 0,8 tot 1,1 procent.

De beurshandel begon negatief, na de stevige winsten een dag eerder. Vooral de financiële waarden en grondstofgerelateerde fondsen moesten het ontgelden. Beleggers waren ook in afwachting van nieuws van de G20-top die in Londen is begonnen.

Werkgelegenheid
Het sentiment kwam verder onder druk te staan door een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse banenmarkt. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten nam in maart met 742.000 banen af, de sterkste krimp sinds in 2001 met de metingen werd begonnen.

Analisten rekenden op een daling van 655.000, na een herziene krimp van 706.000 banen in februari.

Huizenmarkt
Kort na de lagere opening van Wall Street kwamen echter beter dan verwachte cijfers over de bouwuitgaven, de huizenmarkt en de industrie in de VS.

Wall Street herstelde en de Europese beurzen sloegen over een breed front de weg naar boven in.

ING
Tot de sterkste stijgers op het Damrak behoorde bankconcern ING, met een winst van 8,7 procent. Aegon boog een verlies van eerder op de dag om in een winst van 6,3 procent, ondanks een lagere kredietbeoordeling voor de verzekeraar van Standard & Poor's.

Oliemaatschappij Shell stond bij de verliezers in de AEX, met een min van 1,4 procent. Het aandeel volgde de olieprijs omlaag. Een vat olie (159 liter) werd 3,9 procent goedkoper op 47,75 dollar nadat de voorraden in de VS veel hoger bleken dan verwacht.

Fugro
Aan de oliesector gelieerde bedrijven als bodemonderzoeker Fugro werden mee omlaag getrokken. Fugro verloor 2,3 procent.

De euro noteerde een stand van 1,3210 dollar. Bij slot van de Europese handel dinsdag was de euro 1,3270 dollar waard.