NEW YORK - De werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven is in maart met 741.000 banen afgenomen. Dat is het grootste banenverlies sinds in 2001 met de metingen werd begonnen. Dat maakte salarisstrookverwerker ADP woensdag bekend.

Het banenverlies viel bovendien veel groter uit dan verwacht. Analisten geraadpleegd door persbureau Reuters hadden een afname met 655.000 banen voorzien.

Een maand eerder gingen al een herziene 706.000 banen verloren in het Amerikaanse bedrijfsleven, van een eerder gerapporteerde 697.000 arbeidsplaatsen.

Recessie
Het sterk oplopende banenverlies biedt weinig perspectief voor een spoedig herstel van de Amerikaanse economie. Die verkeert in een diepe recessie.

"Het is een verschrikkelijk cijfer. Het verlies van bijna driekwart miljoen banen is mogelijk het grootste dat we tot dusver hebben gezien in deze crisis", aldus een analist in Washington.

Rapport
Vrijdag komt ook een rapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid naar buiten over de werkgelegenheid in maart. Daarin wordt gevreesd voor het verlies van 658.000 banen.

Daarmee zou het totale banenverlies in de VS sinds het uitbreken van de crisis uitkomen op meer dan 5 miljoen. De werkgelegenheid in de VS loopt nu al vijftien maanden achtereen terug.