LONDEN - De Amerikaanse president Barack Obama heeft de leiders van 's werelds belangrijkste economieën opgeroepen snel een oplossing te vinden voor de wereldwijde recessie. Dat zei hij aan het begin van de G20-top in Londen die deze week wordt gehouden.

"Iedereen zal het tempo moeten opvoeren en ik denk dat wordt erkend dat dat belangrijk is", aldus Obama. Ook vindt hij dat landen hun meningsverschillen opzij moeten zetten om een oplossing te vinden. "Ik heb er volledig vertrouwen in dat deze top enorme consensus zal weergeven over de noodzaak samen de problemen op te lossen", zei de president.

Toch is niet iedere regeringsleider op de G20 overtuigd dat de top succesvol zal verlopen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet weten dat "zwakke compromissen" niet zullen worden geaccepteerd. Merkel sloot zich daarmee aan bij de Franse president Nicolas Sarkozy, die eerder soortgelijke woorden sprak.

Duitsland en Frankrijk hebben aangegeven niet tevreden te zijn met voorstellen die nu op tafel liggen om de crisis te bestrijden. Zij vinden dat er een akkoord moet komen over verscherpt toezicht op de financiële markten, terwijl Groot-Brittannië en de Verenigde Staten juist inzetten op meer steun voor de economie.