DELFT - De ledlamp is niet zo zuinig als producenten beweren. Er komt ook aanzienlijk minder licht uit. De informatie over zowel de zuinigheid als de lichtsterkte die op de verpakking staat, klopt in veel gevallen niet. Dit is naar voren gekomen uit een proef van het Nationale Metrologisch Instituut van Nederland, het VSL.

Dat bevestigde een woordvoerder van het VSL (voorheen het Nederlands Meetinstituut) woensdag naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.

Hoewel de techniek van de led-lampen nog moet worden verbeterd, heeft led volgens de onderzoekers wel de toekomst. VSL maakt zich zorgen om 'imagoschade' voor de lamptechniek en pleit voor duidelijke afspraken over de informatievoorziening, bijvoorbeeld op labels.

Lichtsterkte
Ledverlichting zou tot 85 procent zuiniger zijn dan de gloeilamp en 25 procent zuiniger dan de spaarlamp. Ook de lichtsterkte zou kunnen concurreren met die van een gloeilamp.

Het onderzoeksinstituut nam een steekproef met vijf ledlampen en stelde vast dat die claims in geen van de gevallen worden waargemaakt. De spaarlamp kwam als beste uit de test, aldus de VSL-woordvoerder.