AMERSFOORT - De van oorsprong Nederlandse hotelketen Golden Tulip is slachtoffer geworden van de zware economische neergang. Het bedrijf heeft uitstel van betaling aangevraagd, zo liet het dinsdag weten. Er lopen gesprekken met investeerders over een mogelijke doorstart.

"De wereldwijde recessie heeft ook bij Golden Tulip haar sporen achtergelaten", aldus topman Hans Kennedie. Met name in het buitenland kampt het bedrijf, dat wereldwijd 780 vestigingen heeft, met veel leegstaande hotelkamers. Daardoor is ook de kas in rap tempo leeggestroomd.

Golden Tulip is onder meer in gesprek met durfinvesteerder H2 Equity Partners en Apollo Hotels over een mogelijke fusie. "Door onze krachten te bundelen met die van Apollo en H2, hebben wij vertrouwen in de toekomst", aldus Kennedie.

Om de doorstartpoging een kans te geven is besloten bescherming tegen de schuldeisers aan te vragen.

Krasnapolsky
Golden Tulip begon in 1962 als een samenwerkingsverband tussen zes hotels, waaronder het Krasnapolsky in Amsterdam. De organisatie groeide uit tot een van de grootste hotelketens van Nederland.

Nadat Golden Tulip in 1975 deels in handen was gekomen van luchtvaartmaatschappij KLM, breidde het bedrijf zich wereldwijd uit door middel van franchise-overeenkomsten.

NH Hoteles
Hotel Krasnapolsky kocht in 1998 de gehele Golden-Tulip-keten op, maar werd amper twee jaar daarna zelf overgenomen door het Spaanse NH Hoteles. In 2002 verkocht dat bedrijf Golden Tulip aan het management, waarna Kennedie de leiding kreeg. Onder zijn bewind zocht het bedrijf uitbreiding in opkomende markten.

De FNV Horecabond zegt niet helemaal verrast te zijn door de problemen van de hotelketen. "Het rommelde al een tijdje" zegt bestuurder Frans Wendelgelst. Hij hoopt op een snelle doorstart. "Want het zijn mooie bedrijven".

De FNV-bestuurder schat dat een kwart van het personeel van de hotelketen bij zijn vakbond is aangesloten.