NEW YORK - Wall Street stond een half uur voor het slot hoger. Op de laatste dag van het eerste kwartaal hielpen koopjesjagers de indices aan winst. Ook nieuws uit de Europese bankensector steunde het sentiment in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot 86,90 punten (1,2 procent) hoger op 7608,92 punten.

De technologiebeurs Nasdaq klom 26,79 punten (1,8 procent) tot 1528,59 punten en de breed samengestelde S&P 500-index steeg 10,34 punten (1,3 procent) tot 797,87 punten.

In het afgelopen kwartaal viel de Dow 13,3 procent en de S&P 500 11,7 procent. De Nasdaq hield zich nog het best en ging 3,1 procent achteruit.

Barclays en Fortis
Banken kregen steun van het Britse Barclays en het Belgische Fortis. Barclays meldde niet mee te willen doen aan het Britse verzekeringsplan voor probleembezittingen. Fortis liet weten een levensvatbare toekomst te zien voor het bedrijf als verzekeringsgroep na het in 2008 geboekte verlies.

De financiële fondsen Bank of America en Citigroup behoorden tot de sterkste stijgers, met plussen van respectievelijk 13,1 en 9,5 procent. JPMorgan Chase ging 7 procent vooruit.

Een opwaardering voor Microsoft hielp het softwarebedrijf aan een hogere stand. Microsoft steeg ruim 5 procent. Volgens een Amerikaanse zakenbank neemt de vraag naar pc's in China en de VS weer toe. Andere techfondsen liftten mee op de positieve stemming, waardoor de Nasdaq zijn beste maand in ruim zes jaar had.

Google
Google ging 1,6 procent omhoog. Het internetbedrijf kondigde dinsdag een fonds voor investeringen aan. Google wil investeren in bedrijven variërend van biotech tot software.

Beleggers in New York leken zich weinig aan te trekken van sombere Amerikaanse macrocijfers. Zo werd voorbeurs bekend dat de huizenprijzen in de Verenigde Staten in januari opnieuw in recordtempo zijn gedaald. De prijzen van eensgezinswoningen zakten met 19 procent op jaarbasis. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen bleef steken tot net boven het laagste niveau.

General Motors
General Motors werd na de afslachting van maandag (min 25,4 procent) opnieuw hard geraakt. Het bedrijf zakte ruim 28 procent in waarde. Maandag werd bekend dat het bedrijf met het nu ingediende herstelplan geen steun krijgt van de Amerikaanse overheid.

De olieprijs steeg 1,4 procent tot 49,08 dollar per vat Amerikaanse ruwe olie. De euro noteerde 1,3270, gelijk aan de stand bij het slot van Europese beurzen eerder op de dag.