WASHINGTON - De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris moet een boete van 145 miljoen dollar betalen wegens het jarenlang misleiden van rokers. Het Amerikaanse hooggerechtshof wees het beroep van de tabaksgigant tegen de boete dinsdag van de hand.

Philip Morris werd eind jaren negentig aangeklaagd door Mayola Williams uit Portland in de staat Oregon. Haar man stierf in 1997 aan longkanker nadat hij veertig jaar lang drie pakjes Marlboro per dag had gerookt. Volgens Williams had haar man altijd de geruststellende woorden van tabaksfirma's geloofd, die decennialang beweerden dat roken niet gevaarlijk zou zijn voor de gezondheid.

Philip Morris, fabrikant van onder meer Marlboro-sigaretten, werd in 1999 door de rechtbank van Oregon veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 800.000 dollar aan de weduwe en een boete van 79,5 miljoen dollar. Het tabaksconcern bleef de boete in de afgelopen tien jaar aanvechten omdat het proces niet rechtmatig zou zijn verlopen. Het hooggerechtshof wees deze bezwaren dinsdag echter van de hand.

Na tien jaar juridische strijd is de boete van 79,5 miljoen dollar inclusief rente opgelopen tot 145 miljoen dollar.