AMSTERDAM - De aandelenbeurzen in Europa zijn dinsdag met aanzienlijke winsten gesloten. Koopjesjagers sloegen hun slag na de scherpe verliezen van een dag eerder.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter in Amsterdam, sloot 5,87 punten hoger op 216,98 punten, een winst van 2,8 procent. De graadmeter voor middelgrote fondsen, de MidKap, boekte een winst van 6,33 punten (2,2 procent) tot 292,14 punten.

In Londen ging de FTSE 4,3 procent omhoog. De belangrijkste indices in Frankfurt en Parijs wonnen respectievelijk 2,4 en 3,2 procent.

Wall Street
De toch al positieve stemming op de beurzen werd in de loop van de middag versterkt door de winsten op Wall Street. De belangrijkste graadmeters in New York noteerden allemaal ruim 1 procent boven de slotkoersen van maandag.

De AEX verloor maandag nog 4,8 procent door onder meer toenemende zorgen over de financiële sector. Dinsdag waren weer koopjesjagers actief, waarvan onder meer de maandag hard geraakte financiële waarden konden profiteren.

ING
Bankverzekeraar ING ging 3,8 procent vooruit. In Frankfurt won Commerzbank bijna 8 procent en in Londen klom de koers van Royal Bank of Scotland 5 procent. In Zürich werd het aandeel UBS 5,5 procent meer waard.

De koers van de producent van navigatiesystemen TomTom werd positief beïnvloed door een schikking met Microsoft over patentrechten. Met een koerssprong van 5,2 procent was het aandeel TomTom de op een na grootste stijger in de AEX. ArcelorMittal was met een stijging van 6,2 procent de winnaar van de dag.

KPN
KPN maakte dinsdagochtend bekend dat het 60 miljoen euro wil besparen bij automatiseerder Getronics. Dit gaat wereldwijd ten koste van 1400 banen. Het aandeel KPN steeg 1,6 procent.

Biotechnologiebedrijf Pharming ging 5,2 procent omhoog. Bij beleggers gloort nieuwe hoop dat het medicijn Rhucin wordt goedgekeurd door de Europese autoriteiten. Een eerdere licentieaanvraag werd afgewezen.

Marls & Spencer
In Londen won detailhandelaar Marks & Spencer bijna 12 procent. Het bedrijf kwam dinsdag met een tussentijds handelsbericht over de verkopen in het vierde kwartaal. Ondanks een verkoopdaling waren de cijfers beter dan verwacht.

Op de valutamarkt kostte een euro bij het slot van de Europese beurzen 1,3270 dollar, tegenover 1,3140 dollar bij het slot van de handel op maandag.