AMSTERDAM - De economische crisis lijkt nu ook volledig te zijn doorgedrongen in de kort geleden nog bloeiende IT-sector. Getronics voegde zich dinsdag bij het lijstje automatiseerders dat moet saneren. Het bedrijf, onderdeel van telecombedrijf KPN, schrapt 1400 banen. De helft daarvan verdwijnt in Nederland.

Eerder kondigden IT-bedrijven als Ordina, Logica en Capgemini in Nederland al maatregelen aan. Bij Ordina verdwijnen driehonderd banen, bij Logica moeten honderd mensen in Nederland weg. De Franse automatiseerder Capgemini gaf deze maand nog aan dat honderden arbeidsplaatsen in Nederland verloren gaan.

Kosten
De ontslagronde bij Getronics is massaler dan bij branchegenoten. Hoofdonderzoeker Peter Vermeulen van onderzoeksbureau IDC ziet daarin de hand van KPN. "Het is een manier om naar de aandeelhouders te communiceren dat het bedrijf scherp op de kosten let."

Vermeulen denkt niet dat Getronics veel harder geraakt is dan andere IT-bedrijven. "Andere bedrijven saneren in dezelfde orde van grootte, maar doen dat stilletjes. Elke maand verdwijnen een paar groepjes mensen her en der in het bedrijf."

Ook worden veel ontslagen opgevangen door natuurlijk verloop. Dit verloop daalt nu echter fors, aldus Vermeulen, waardoor bedrijven toch over moeten gaan op ontslagen. "Mensen blijven nu juist op hun plek zitten."

Orders
Volgens KPN is de situatie in de sector de afgelopen maanden sterk verslechterd. "Dit zagen we in januari nog niet aankomen", aldus een woordvoerster. Ze zei dat klanten in alle sectoren voorzichtiger zijn geworden. "Orders blijven uit, waardoor onze mensen op de bank zitten."

Vermeulen denkt dat IT-bedrijven de eerste maanden van het jaar terughoudend hebben gereageerd op de crisis. "Ze hebben afgewacht hoe de situatie zich zou ontwikkelen. Nu duidelijk is geworden dat er niet snel sprake zal zijn van herstel, grijpt men in."

Herstel
Dat de IT-sector weer snel zal aantrekken als de economie herstelt, daar is Vermeulen van overtuigd. De meeste voorspellers rekenen op herstel in 2010. Analist Victor Bareño van SNS Securities is iets voorzichtiger. Hij denkt dat ook 2010 nog een moeilijk jaar zal worden voor de sector.

De mate waarin individuele IT-bedrijven geraakt worden, hangt volgens Bareño af van de mix van activiteiten. Outsourcingsactiviteiten worden bijvoorbeeld minder hard geraakt door de crisis, omdat bedrijven om kosten te besparen juist hun IT-werk uitbesteden.

Detachering heeft het relatief zwaar, omdat bedrijven hun externe krachten vaak het eerste wegsturen. Een bedrijf als Ordina is relatief afhankelijk van detachering. Getronics houdt zich vooral bezig met werkplekbeheer. "Het portfolio van Getronics heeft de wind nog relatief mee", aldus Vermeulen.