AMSTERDAM - Met de overname van SiliconSystems betreedt ook Western Digital, een van de grootste harddiskfabrikanten, de markt voor geheugenchips, ofwel solid state drives (SSD's), die de traditionele harde schijf uiteindelijk zal moeten vervangen.

Western Digital betaalt 65 miljoen dollar voor de overname van SiliconSystems, een Californische leverancier van ssd's. Dat meldde het bedrijf maandagavond in een persbericht.

Western Digital (WD) koopt hiermee de technologie die het nodig heeft om de strijd aan te gaan met zijn concurrenten die al langer SSD's verkopen. Computerbouwers rusten vooral steeds meer netbooks uit met SSD's, die energiezuiniger zijn dan mechanische harde schijven. Wereldwijd is de SSD-markt volgens Western Digital nu goed voor 400 miljoen dollar omzet.

Nieuw onderdeel
SiliconSystems maakt SSD's met interfaces als SATA, EIDE, PC Card, USB en CF en beschikt over diverse patenten. De fabrikant heeft SiliconSystems per direct omgedoopt tot het nieuwe bedrijfsonderdeel 'Solid-State Storage'.

WD's concurrenten als Samsung, Fujitsu en Toshiba maken al langer SSD's. Seagate, dat met WD strijd om het marktleiderschap op de harddiskmarkt, vindt de opmars van SSD voorlopig nog te langzaam gaan.