BRUSSEL - Na de luchtvaart en het spoor gaat Europa nu ook schadevergoedingen vaststellen voor passagiers in het busvervoer en op het water als een reis uitvalt.

De Europarlementscommissie voor verkeer heeft dinsdag ingestemd met een plan hiervoor. "Een logische lijn om de passagiersrechten door te trekken naar bussen en schepen", vindt Europarlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Corien Wortmann-Kool (CDA) is voor, maar waarschuwt wel dat de rechten van passagiers in de luchtvaart of op het spoor niet één op één kunnen worden overgenomen voor vervoer per bus of water.

Compensatie
Als een busreis uitvalt of wordt onderbroken, krijgen reizigers in de hele Europese Unie recht op informatie, bijstand en een alternatief. Als het busbedrijf verzaakt, hebben passagiers recht op een compensatie.

Maandag toonden de verkeersministers van de EU-landen zich al positief over het plan voor veerboten en cruiseschepen. Het voorstel betreft schepen zoals de veerdienst vanaf Hoek van Holland en rondvaartboten van stichting De Zonnebloem.

Minister Camiel Eurlings (Verkeer) drukte zijn collega's wel op het hart goed te kijken naar de uitvoerbaarheid. "Ik heb liever niet dat elke veerbootje over de Lek met deze regels te maken krijgt."