AMSTERDAM - Bedrijven hebben de eerste maanden van dit jaar een recordaantal obligaties uitgegeven om aan geld te komen.

Deskundigen verwachten dat het aantal nieuwe obligaties alleen maar toeneemt. Daarbij waarschuwen ze voor converteerbaar schuldpapier. Daarmee lopen beleggers meer risico op een lager rendement.
 
Europese bedrijven hebben de afgelopen drie maanden voor 110 miljard euro aan obligaties geplaatst. Dat is meer dan een verdubbeling van het vorige record in 2003.

Kredietstroom
Bedrijven zijn op zoek naar een andere financiering nu de kredietstroom van banken vrijwel is opgedroogd. "De financieringsbehoefte is enorm. En met obligaties zetten ondernemingen de banken buitenspel", aldus Marc van Heel van Pimco, dat voornamelijk in schuldpapier belegt.
 
ArcelorMittal was een van de eerste grote concerns die dit jaar een obligatie uitgaf. Met succes, want de interesse van beleggers was enorm. "ArcelorMittal was bij wijze van spreken het proefkonijn. Iemand moest proberen of een obligatie wel zou werken. De aluminiumgigant heeft aangetoond dat er voldoende interesse is", licht Nathalie Barazal van de Zwitserse vermogensbeheerder Lombard Odier toe.
 
Sindsdien hebben onder meer Heineken, AkzoNobel en NIBC geld bij beleggers opgehaald via obligaties. De chemiereus AkzoNobel wist 250 miljoen pond sterling te verzamelen, NIBC deed een beroep op de staatsgarantie en kreeg 1,5 miljard euro binnen. Vooral grote concerns met een goede rating slagen erin geld op te halen. Dat ligt voor kleinere bedrijven aanzienlijk lastiger.

Gunstig
"Beleggers profiteren van deze obligatiehausse", zegt Van Heel. "Want bedrijven kunnen alleen geld van beleggers lenen als hun voorwaarden gunstig zijn."

De prijzen van obligaties dalen mogelijk doordat er steeds meer op de markt komen, maar ondernemingen kunnen niet wachten met het ophalen van geld. "Het verschil tussen de rente op bedrijfsobligaties en staatspapier, de zogenoemde spread, neemt nog steeds toe", aldus Van Heel.
 
Lombard Odier stelt dat beleggers vooral voordeel kunnen halen met converteerbare obligaties (schuldpapier met de optie om het om te zetten in aandelen). Wel moeten investeerders voorzichtig te werk gaan, waarschuwt ze. Ze moeten goed kijken naar de kredietwaardigheid en balans van bedrijven.

Duurder
Convertibles kunnen volgens Barazal aantrekkelijker zijn dan normale obligaties. De opbrengst is hoger en het is mogelijk om de obligatie in aandelen om te zetten. Ze tekent daarbij wel aan dat convertibles in Europa duurder zijn dan in Azië of de Verenigde Staten. Daarom is Lombard Odier vooral in die laatste regio's actief.
 
Van Heel van Pimco benadrukt echter dat houders van converteerbare obligaties meestal meer risico lopen, omdat ze vaak achter in de rij staan als een bedrijf omvalt. De houders van normale obligaties krijgen volgens hem meestal hun geld eerder terug.