AMSTERDAM - Google wil met een eigen durfkapitaalfonds investeren in starters. De internetgigant gaat op zoek naar nieuwe grote beloftes uit de internetwereld en daarbuiten.

Volgens the Wall Street Journal stopt het concern volgend jaar 100 miljoen dollar in het fonds, dat Google Ventures is gedoopt. Het geld wordt geïnvesteerd in uiteenlopende industrieën. Naast de voor de hand liggende internetsector, heeft het Californische bedrijf onder meer interesse in groene technologie, biotechnologie en gezondheidszorg.

Op de blog van Google geven Rich Miner en Bill Maris, die voor Google Venture zijn aangetrokken, toe dat ze de tijd in economisch opzicht weliswaar niet in de rug hebben, maar dat 'goede ideeën komen wanneer ze komen'.

Ideaal
"We denken dat de recessie juist de ideale tijd is om te investeren in bedrijven die de kans hebben uit te groeien tot grote spelers en zullen hard werken om ze te vinden," aldus Miner en Maris, die respectievelijk afkomstig zijn uit de gelederen van Google zelf en uit het durfkapitalisme.

Het internetconcern uit Mountain View heeft een rijke traditie op het gebied van investeren, via zowel de bedrijfsontwikkelingstak als zijn non-profitdivisie Google.org.

Zonnecellen
Groene technologie is een van de speerpunten van Google's liefdadigheidsdivisie. Het bedrijf steekt geld in onder meer zonnecellen en windenergie. Ook investeert Google.org veel in gezondheidszorgprojecten.

Onlangs maakte Google bekend dat het 5,75 miljoen dollar investeert in plaatsgenoot Pixazza, een start-up die het mogelijk maakt om meer informatie over producten die op een foto staan te bekijken, en hier geld mee in het laatje te brengen.