AMSTERDAM - De vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en De Unie zijn verrast door de aankondiging dat automatiseerder Getronics zevenhonderd Nederlandse werknemers wil ontslaan.

 "We hebben anderhalve week geleden nog een principe-akkoord gesloten over het lopende sociaal plan en toen werd hierover niet gerept", zei bestuurder Bob Bolte van FNV dinsdag.

Hij denkt dat de belissing van moederbedrijf KPN om te gaan saneren kort geleden is genomen. "Ik denk dat ze drie scenario's hadden opgesteld en dat de slechtste hiervan is uitgekomen. Het is geen verrassing dat de economische crisis niet voorbij gaat aan de it-sector." FNV verbaast zich vooral over de reden die KPN noemt om banen te gaan schrappen. Het bedrijf zegt te willen vasthouden aan de winstdoelstellingen. "Het is de vraag of winst maken reëel is in de huidige malaise", aldus Bolte.

Voortbestaan
Hierbij sluit Huug Brinkers van De Unie zich aan. "Het kan en mag niet zo zijn dat deze reorganisatie vooral bedoeld is om aandeelhouder KPN tevreden te stellen." De vakbond gaat alleen akkoord met de ontslagen als het noodzakelijk is voor het voortbestaan van Getronics.

"We weten dat het achteruit gaat in de sector, maar dit is wel heel plotseling en heel veel", aldus bestuurder Nico Passchier van CNV Dienstenbond. Hij hoopt dat een deel van de ontslagen met natuurlijk verloop kan worden opgelost.