AMSTERDAM - De kredietcrisis raakt de wereldwijde markt voor bedrijfssoftware. Onderzoekers van Gartner voorspellen voor 2009 nagenoeg geen groei.

De verkoop van enterprise software komt dit jaar uit op een wereldwijde omzet van 222,6 miljard. Dat is een groei van 0,3 procent ten opzichte van de 221,9 miljard die in 2008 is geboekt. Gartner schrijft die zeer lichte groei dan ook af als geen toename. Verder houdt het nog een slag om de arm: de daadwerkelijke omzet kan nog eens 1 of 2 procent lager uitvallen. Eerder had het onderzoeksbureau nog een groei van 6,6 procent voorspelt.

Toch is Gartner niet pessimistisch. Analist Tom Eid voorspelt een langzaam herstel van zowel de economie als van de bedrijfsbestedingen aan software in de eerste helft van volgend jaar. "Het vierde kwartaal van 2008 was het omslagpunt naar een moeizame verkoopklimaat voor enterprise software. Dat luidt diverse moeilijke kwartalen in voor bedrijfssoftware."

Beter
Gartner stelt dat de softwaremarkt er beter voor staat dan bij de vorige crisis, in 2001 en 2002. Omstandigheden als de volwassenheid van, het gebruik van en het vertrouwen in ict zijn veel hoger. Dit meldt het bedrijf in het rapport ‘Forecast: Enterprise Software Markets Poised for Recovery in 2010'.

Daarnaast is er meer variatie in industriesectoren en landen; de geografische en vertikale mix zijn dus beter dan begin deze eeuw. Leveranciers hebben ook een betere balans tussen inkomsten uit de directe verkoop, het kanaal, en het onderhoud op hun programmatuur. Deze voordelen tellen natuurlijk zwaarder voor grotere leveranciers.