AMSTERDAM - In 2020 rijden er in Nederland 1 miljoen elektrische auto's. Dat is de kern van een plan dat premier Jan Peter Balkenende en minister Camiel Eurlings (Verkeer) dinsdagavond tijdens de opening van de AutoRAI in ontvangst nemen.

Volgens het plan moet de overheid het rijden met elektrische auto's aantrekkelijk maken door onder meer belastingmaatregelen. Experimenten moeten uitwijzen waar oplaadpunten voor deze auto's moeten komen en welke accu's het best zijn. Het plan is opgesteld door de Stichting Natuur en Milieu en de drie technische universiteiten.

Toename
Naar verwachting zullen er volgend jaar in Nederland tweeduizend elektro-auto's rijden. Het plan, dat de steun heeft van de ANWB, Prorail, ENECO en de Rabobank, voorziet in een stapsgewijze toename tot 1 miljoen. In het plan wordt de overheid gevraagd een Formule E-team voor elektrisch rijden in te stellen. In een dergelijk team moeten wetenschappers, bedrijfsleven, politici en milieuorganisaties gaan samenwerken.

De huidige auto's zorgen voor een grote uitstoot aan CO2. Een keuze voor elektrische auto's bestrijdt de luchtverontreiniging en maakt Nederland minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Het plan vormt een eerste aanzet voor een grootschalige introductie van elektrische auto's in Nederland. "Elektrische auto's die rijden op windenergie verminderen de CO2-uitstoot met 90 procent. Dat is toch geweldig", zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. "En het is voor mensen uiteindelijk nog goedkoper ook."

ABN Amro
Alle grote energiebedrijven in Nederland richten zich op elektrisch vervoer. Essent voorziet zijn werknemers al enige tijd van oplaadbare auto's en het bedrijf gebruikt de AutoRAI om zijn plannen toe te lichten. Nuon maakte dinsdag bekend samen met LeasePlan elektrische voertuigen te gaan leveren aan ABN Amro.

Hierdoor wordt de bank de eerste onderneming in Nederland die voor het vervoer in en om de stad gedeeltelijk kan overstappen op een pool van elektrische auto's. De elektrische auto's kunnen op de parkeerplaats van de bank aan de Zuidas worden opgeladen. Nuon verzorgt binnen de samenwerking de elektrische infrastructuur.

Bestuurslid Wietze Reehoorn van ABN Amro verwacht veel van het iniatief. "We denken hiermee niet alleen de filedruk en CO2-uitstoot te helpen verminderen, maar ook het geluidsniveau in de stad." In de nabije toekomst zal de bank ook bij andere kantoren in grotere steden met elektrische poolauto's gaan rijden.