NEW YORK - Zorgen om de toekomst van autoreuzen General Motors en Chrysler zetten de Amerikaanse aandelenbeurzen maandag flink lager. Het Witte Huis stelde harde eisen aan de twee noodlijdende Amerikaanse autoproducenten die verlegen zitten om extra overheidssteun.

General Motors (min 25,4 procent) krijgt zestig dagen de tijd om met een reorganisatieplan te komen om levensvatbaar te worden. Chrysler zal binnen een maand een partner moeten vinden, anders komt er een einde aan de overheidshulp voor de autofabrikant. De autoproducent zou al een voorlopig akkoord hebben met het Italiaanse Fiat.

Bij het sluiten van de handel stond de Dow-Jonesindex op 7522,02 punten, een verlies van 254,16 punten, ofwel 3,3 procent. De S&P 500-index verloor 3,5 procent op 787,53 punten en technologiebeurs Nasdaq kwam 2,8 procent lager uit op 1501,80 punten.

Reddingsacties
Reddingsacties van banken in Spanje, Duitsland en Groot-Brittannië zetten financiële aandelen lager. Beleggers raakten bezorgd dat nog een ronde van overheidssteun nodig zal zijn.

Minister van Financiën Timothy Geithner versterkte dit sentiment toen hij zei dat sommige banken "grote hoeveelheden" steun nodig zullen hebben. De regering heeft volgens hem nog ongeveer 135 miljard dollar over om banken overeind te houden.

Bank of America was een van de grootste dalers met een verlies van 17,9 procent, Citigroup verloor 11,8 procent en Wells Fargo daalde 14,2 procent in waarde.Ook de verzekeringssector kreeg klappen. Lincoln National verloor maar liefst 38,2 procent nadat het bedrijf een aanvraag had ingetrokken om schuld te verkopen met een overheidsgarantie. Het bedrijf zou niet voldoen aan de benodigde voorwaarden en Credit Suisse gaf het een afwaardering.

Visa
Creditcardbedrijf Visa moest het kleine winstje van eerder op de dag op het laatste nippertje inleveren voor een min 1,4 procent. Een beleggersblad meldde dat de geleidelijke groei van het bedrijf beleggers zou kunnen aantrekken.

Aluminiumproducent Alcoa verloor 14,2 procent nadat de Chinese concurrent Aluminium Corp de winst over 2008 met bijna 100 procent zag vallen. Andere industriële bedrijven als Caterpillar en General Electric leverden ook flink in.

De olieprijs daalde voor de tweede achtereenvolgende handelssessie. Een vat ruwe olie was maandag in New York 7,4 procent goedkoper op 48,50 dollar. Grote energiebedrijven als Chevron en ExxonMobil daalden mee.