AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten hebben maandag een flinke stap terug gedaan wegens oplaaiende zorgen over de financiële sector. Beleggers schrokken ervan dat de Spaanse bank Caja Castilla la Mancha van de ondergang gered moest worden met een kapitaalinjectie van de overheid.

De AEX, de belangrijkste index in Amsterdam, sloot de dag af met een verlies van 10,62 punten, ofwel 4,8 procent op 211,11 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt daalden 3,5 tot 5,1 procent.

De Spaanse centrale bank wil 2 tot 3 miljard euro steken in de noodlijdende bank. Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis dat Spanje een bank te hulp schiet.

UBS
"Er was op de beurs bij de financials sprake van een opgaande lijn de afgelopen tijd en dan is dit weer even een domper", aldus handelaar Cees Smit van Today's Beheer.

Uit de bankensector kwam ook zorgwekkend nieuws over UBS. Deze Zwitserse bankgigant moet mogelijk nog eens miljarden afschrijven op slechte leningen. UBS kreeg een koersverlies voor de kiezen van bijna 11 procent.

ING
Financiële fondsen in heel Europa gingen hard onderuit. In Amsterdam doken ING en Aegon respectievelijk 12,4 en 13 procent omlaag. Bankverzekeraar SNS Reaal ging bijna 12 procent onderuit.

"Het leek erop dat slecht nieuws van banken naar de achtergrond was verdwenen, maar dat komt nu weer naar voren zetten. Je gaat jezelf afvragen wat gaat ons nog redden als dit allemaal op je afkomt", aldus handelaar Smit.

GM
Ook de autobranche stond maandag zwaar onder druk, na de afwijzing van een nieuwe kapitaalinjectie voor GM door de Amerikaanse overheid. De Franse autobouwers Peugeot en Renault, en het Duitse Daimler verloren rond de 10 procent.

Chipmachinefabrikant ASML was zonder duidelijke reden de enige stijger in de AEX. Het aandeel won 0,6 procent. Bij de kleinere fondsen noteerde supermarktconcern Sligro 4,1 procent hoger. Het bedrijf maakte plannen bekend om de winstmarge te verbeteren door winkels af te stoten.

De olieprijs ging maandag 5,3 procent omlaag tot 49,55 dollar per vat. De euro noteerde 1,3140 dollar tegen 1,3285 dollar bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag.