AMSTERDAM - Banken zijn het er vrijwel unaniem over eens dat hun beloningsstructuur een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de wereldwijde economische crisis. Dat blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Oliver Wyman in opdracht van het Institute of International Finance, IIF.

Maar liefst 98 procent van de deelnemers aan het onderzoek, medewerkers van banken over de hele wereld, geeft dit toe. Uit het rapport blijkt verder dat de financiële instellingen verwachten dat het nogal wat voeten in aarde zal hebben om de zwakke plekken in hun beloningsstructuur weg te poetsen.

Een belangrijk struikelblok vormt volgens de ondervraagden het feit dat banken vrezen hun concurrentiepositie ten opzichte van sectorgenoten te verliezen. Daarnaast zijn er technische problemen, zoals de bewerkelijkheid van het invoeren van een nieuwe beloningsstructuur. Slechts een klein deel van de participanten denkt dat er onder de top van het concern weerstand heerst om veranderingen door te voeren.

Meten
Een ander probleem waar de branche naar eigen zeggen mee te maken heeft, is dat er nog geen goede methode beschikbaar is om risico's op de lange termijn te meten.

Het IIF heeft in juli 2008 al zeven gedragsrichtlijnen voor banken opgesteld om risicovolle beleggingen aan banden te leggen en zich te richten op winstgevendheid op de lange termijn. Van de ondervraagde banken geeft 60 procent aan zich in de toekomst aan die regels te willen houden.

Het onderzoek komt naar buiten temidden van een wereldwijde discussie over de salarissen van bankiers en kapitaalinjecties van overheden. Financiële instellingen zouden door hun beloningsstructuur buitensporige risico's hebben genomen.