DOWNERS GROOVE - De Amerikaanse producent van consumentengoederen Sara Lee onderzoekt een mogelijke verkoop van zijn internationale activiteiten op het gebied van huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging. Daaronder vallen bekende merken als Zwitsal, Sanex, Biotex en Ambi Pur.

Sara Lee liet maandag weten dat er belangstelling is geuit voor de tak, die zijn hoofdkantoor in Utrecht heeft. Het concern zegt nu naar "alle strategische opties" te kijken, inclusief verkoop.

Unilever
Sara Lee maakte niet bekend welke partijen op het vinkentouw zitten. Analisten hebben partijen als Unilever, Colgate-Palmolive en Reckitt Benckiser genoemd. Unilever is met diverse producten een van de grote concurrenten van het Amerikaanse concern, dat in Nederland verder bekend is van de koffiemerken Douwe Egberts en Kanis & Gunnink en Pickwick-thee.

Unilever wilde maandag niet zeggen of het belangstelling heeft geuit. "In het algemeen kan ik zeggen dat wij altijd onze ogen openhouden, maar specifiek op dit vlak geven wij geen commentaar", aldus een woordvoerster.

Omzet
Met de internationale divisie voor huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging behaalt Sara Lee in meer dan 150 landen een jaaromzet van in totaal 2,3 miljard dollar (1,75 miljard euro). Dit komt neer op ruim 17 procent van de concernomzet.

Bij de tak werken wereldwijd achtduizend mensen, van wie ruim driehonderd in Nederland. Zo vindt in Amersfoort tandpastaproductie plaats en werken er in Utrecht mensen voor de marketing en verkoopafdeling. In Den Haag wordt ook nog gewerkt aan productontwikkeling.

Bij Sara Lee is de afgelopen jaren al vaker gereorganiseerd. Daarbij verdwenen ook banen in Nederland. Eind vorig jaar kondigde Sara Lee aan zevenhonderd banen te zullen schrappen in Noord-Amerika en in Europa.