De Europese Commissie maakt plannen om Europese ict-systemen beter te beschermen tegen cyberaanvallen. Dit omvat een alarmsysteem en standaardcriteria voor kritieke infrastructuur.

De Europese Commissie roept op tot actie voor een betere bescherming van kritieke Europese ict-infrastructuren. Volgens de commissie vormen deze netwerken de "ruggegraat van Europa". De aanvallen in 2007 op ict-infrastructuren in Estland, Litouwen en Georgië bewijzen volgens de commissie dat essentiële communicatienetwerken constant bedreigd worden.

Daarom wordt het tijd om die dreigingen het hoofd te bieden met een nieuwe, Europese strategie. Sinds 2005 werkt de EC al aan betere samenwerking om de infrastructuren te beschermen.

Estland
In Estland was het door die aanvallen twaalf uur lang onmogelijk voor het parlement om bij de eigen e-maildienst te komen. Ook banken moesten hun online portalen sluiten. Volgens de EC is er een kans van tien tot twintig procent dat telecomnetwerken in de komende tien jaar te maken krijgen met grootschalige uitval. Potentieel kan dat de wereldeconomie een klap van 193 miljard euro toedienen, becijfert de commissie.
Alle neuzen dezelfde kant op

"Op dit moment hebben de lidstaten zeer verschillende manieren en mogelijkheden om deze dreigingen aan te pakken", schrijft de EC. Volgens de commissie kan een zwakker land de anderen in problemen brengen. Het huidige gebrek aan coördinatie kan ook de reactie op eventuele aanvallen afzwakken.

De EC wil daarom informatie tussen lidstaten gaan uitwisselen via een Europees forum. Bedrijven en overheden moeten samenwerken om gevaren op te merken en en de benodigde actie te ondernemen. Ook moet er een Europees systeem komen om informatie te delen tussen de lidstaten.

Alarm
Deze dienst voor informatieuitwisseling fungeert ook als alarmeringssysteem. De EC wil dan ook een hechtere samenwerking tussen de lidstaten. Dit omvat ook regelmatige oefeningen voor een snelle reactie als grote netwerken platgaan of dreigen uit te vallen.

Daarnaast wil de EC een debat op gang helpen om de stabiliteit van het internet op de agenda te zetten. Uiteindelijk moeten daar richtlijnen uitrollen die mogelijk internationaal gehanteerd kunnen worden. Europese ict-infrastructuren zijn immers verbonden met weer andere netwerken en systemen.