MOSKOU - De Russische bevolking wordt hard geraakt door de economische neergang als gevolg van de wereldwijde recessie en de sterk gedaalde olieprijs.

De Russische economie krimpt dit jaar met 4,5 procent, de werkloosheid loopt op en veel mensen worden teruggeduwd in de armoede. Dat staat in een rapport van de Wereldbank dat maandag is gepubliceerd.

De krimp die de Wereldbank voorziet, is aanzienlijk groter dan de teruggang met 2,2 procent die de Russische regering eerder zei te verwachten. Volgens de organisatie zal de neergang ernstiger zijn en langer duren dan de economische crisis die in 1998 in Rusland ontstond. De inflatie komt uit op 11 tot 13 procent.

Uitkeringen
De Wereldbank roept de autoriteiten op minimaal 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan te wenden om de sociale gevolgen van de economische teruggang op te vangen. De regering zou de uitkeringen sterk moeten verhogen, evenals de kinderbijslag en een deel van de pensioenen.

"De sociale situatie is zo sterk en zo onverwacht verslechterd, dat het belangrijk is om de focus van de anti-crisismaatregelen te verschuiven naar de bevolking", aldus Wereldbank-econoom Zeljko Bogetic. De werkloosheid groeit dit jaar tot meer dan 12 procent van de beroepsbevolking. De armoede neemt eveneens sterk toe. Zo'n 16 procent van de bevolking zou op of onder de armoedegrens kunnen geraken, meldt het Wereldbankrapport.

Daarnaast adviseert de Wereldbank ook een steunprogramma in het leven te roepen om de kleine en middelgrote bedrijven te helpen. De Russische regering heeft tot nu toe met name de financiële sector en grote bedrijven de helpende hand toegestoken met miljarden aan kredietgaranties en steun.