MADRID - De Spaanse overheid heeft zondag de regionale spaarbank Caja Castilla la Mancha (CCM) onder curatele geplaatst en wil de bank van extra financiering voorzien. CMM dreigde door de financiële crisis ten onder te gaan.

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis dat Spanje een bank te hulp schiet. De Spaanse centrale bank wil 2 tot 3 miljard euro aan extra kapitaal aan CMM verstrekken. Ook krijgt de bank tot 9 miljard euro aan leengaranties. Het bestuur van CCM is aan de kant gezet. CCM is gevestigd in Cuenca in de regio Castilië-La Mancha en heeft bezittingen van ruim 24 miljard euro. De bank telt 528 vestigingen en bijna drieduizend werknemers.

Volgens de Spaanse minister van Economische Zaken Pedro Solbes gaat het om een individueel geval en hebben andere Spaanse banken geen hulp nodig. De Spaanse overheid heeft tot dusver alleen kredietgaranties aan de bankensector verstrekt. De laatste keer dat een Spaanse bank moest worden gered door de overheid was in 1993. Toen ging het om Banco Espanol de Crédito (Banesto).