TOKIO - Op de beurzen in het Verre Oosten werden maandag stevige verliezen geleden. Beleggers raakten ongerust over het afwijzen van de reddingsplannen van de noodlijdende autoconcerns General Motors en Chrysler door de Amerikaanse overheid. Ook kwam er maandag een teleurstellend Japans macrocijfer naar buiten.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen in Tokio sloot met een verlies van 390,89 punten, ofwel 4,5 procent, op 8236,08 punten. Dat is het zwaarste verlies op een dag in ruim twee maanden. In Seoul zakte de Kospi 3,2 procent en de All Ordinaries in Sydney daalde 1,7 procent. De beurs in Hongkong noteerde 3 procent lager in de middaghandel.

De Amerikaanse overheid heeft de reorganisatieplannen van GM en Chrysler afgewezen omdat er niet uit zou blijken dat ze weer winstgevend kunnen worden. De autofabrikanten moesten dat kunnen aantonen om voor meer overheidssteun in aanmerking te komen. "Het feit dat er nog steeds een kans bestaat dat GM failliet gaat is schokkend", aldus een handelaar in Tokio.

Toyota
Vooral Japanse autobedrijven kwamen hierdoor in de min te staan. Zo verloor Toyota Motor 3,7 procent en Honda zakte 6,7 procent. Ook stond het sentiment in Tokio onder druk door het nieuws dat de industriële productie in Japan in februari voor de vijfde maand op rij is gedaald.

De handel in het Verre Oosten verliep overigens wel vrij rustig omdat dinsdag het gebroken financiële boekjaar 2008/2009 afloopt en veel handelaren en beleggers hun posities afbouwen.