SCHEVENINGEN - Gelijkwaardige basisgezondheidszorg, gecontroleerde arbeidsmigratie en een Europese politie naar Amerikaans FBI-model. Dat zijn een paar van de aanbevelingen die 44 willekeurige Nederlanders dit weekeinde gezamenlijk hebben opgesteld in het Kürhaus in Scheveningen.

Zij bespraken daar de economische en sociale toekomst van Europa. Dat heeft de Radboud Universiteit zondag laten weten.

De vrijwilligers kwamen aan het eind van het weekeinde met in totaal tien aanbevelingen voor de Europese beleidsmakers. De club van 44 adviseert ook om bijvoorbeeld vervuilende industrie aan te pakken, beter onderwijs te geven, de bewustwording over Europa te vergroten en milieuonderzoek te bundelen.

Aanbevelingen
In alle 27 EU-landen had deze maand zo'n weekeinde plaats. In totaal doen 1600 mensen mee. Samen formuleren zij 270 aanbevelingen. In april kiezen zij de vijftien beste uit.

Die overhandigen ze op de Europese Top van Burgers in mei aan het Europarlement. Het nieuwe parlement, dat op 4 juni wordt gekozen, gaat werk maken van de burgeraanbevelingen.

De Nederlandse ploeg staat onder leiding van Monique Leyenaar, hoogleraar politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Leyenaar houdt zich speciaal bezig met referenda en burgerparticipatie.