AMSTERDAM - Na enkele weken van flinke stijgingen is de grote vraag onder beleggers of de aandelenrally van de laatste tijd duurzaam zal blijken. Met de G20-top, een belangrijk rentebesluit in Europa en een stroom aan Amerikaanse macrocijfers in het vooruitzicht moet de markt wegen wat wijsheid is.

Sinds het dieptepunt van begin deze maand hebben de aandelenmarkten een ongekend herstel doorgemaakt. De Amerikaanse S&P 500-index staat ruim 22 procent hoger dan op het dieptepunt. De hoofgraadmeter in Amsterdam, de AEX-index, is vanaf de bodem 11 procent hersteld.

Het herstel werd de afgelopen week onder meer gesteund door het reddingsplan voor de financiële sector van de Amerikaanse regering. Het plan om problematische financiële instrumenten op te kopen zou een uitweg kunnen bieden uit de financiële crisis die de economie nu al meer dan een jaar in zijn greep houdt.

Schijnherstel
Desondanks is de grote angst dat dit het zoveelste schijnherstel zal blijken te zijn. Sinds de beurzen dit najaar in een vrije val kwamen, heeft zich verschillende malen een stevige stijging voorgedaan. Na het herstel zakten de beurzen echter elke keer weer weg naar nieuwe dieptepunten.

Donderdag houdt de Europese Centrale Bank zijn maandelijkse rentevergadering. Naar verwachting zullen de centrale bankiers beslissen de rente in de eurozone verder te verlagen van het nu al historisch lage niveau van 1,5 procent naar 1 procent. De stap moet de economie in de eurolanden steun geven.

De ogen zijn donderdag ook gericht op de bijeenkomst van de leiders van de belangrijkste economieën ter wereld, de G20. In Londen spreken de regeringsleiders over de financiële crisis, de recessie en de toekomst van het financiële systeem.

Eens worden
Een succesvolle top wordt gezien als een cruciale voorwaarde voor het beeïndigen van de financiële crisis en de wereldwijde recessie. De Russische president Medvedev zei zondag dat de leiders de verplichting hebben om het eens te worden over doortastend ingrijpen.

Afgelopen weken leek binnen de groep onenigheid te zijn ontstaan over de noodzaak van nieuwe stimuleringspakketten. De VS en Groot-Brittannië zouden hiervoor zijn, terwijl onder anderen Duitsland het niet nodig acht meer geld uit te geven.

Macrocijfers
Op de aandelenmarkten wordt deze week ook scherp gekeken naar een stroom aan macrocijfers uit de VS. De afgelopen weken leken de eerste tekenen van een stabilisering van de Amerikaanse economie zichtbaar te worden. Nieuwe gegevens moeten de markt inzicht geven of het einde van de economische winter inderdaad in zicht is.

Op woensdag en vrijdag komt de toonaangevende ISM-index over het sentiment in respectievelijk de productiesector en de dienstensector naar buiten. Dinsdag moeten cijfers over de huizenmarkt, waar de oorsprong van de kredietcrisis lag, duidelijk maken of hier tekenen van leven zijn. Vrijdag meldt het ministerie van Arbeid de jongste werkloosheidscijfers.