WASHINGTON - De toplieden van de grootste Amerikaanse banken staan in grote lijnen achter de wijze waarop president Barack Obama en zijn regering de financiële en economische crisis tot dusver hebben aangepakt. Dat lieten zij vrijdag weten nadat zij met Obama hadden gesproken.

Obama maakte tijdens de ontmoeting duidelijk dat de prioriteit ligt bij het opruimen van de slechte beleggingen die de bankensector de afgelopen anderhalf jaar in een diepe crisis hebben gestort. Minister van Financiën Timothy Geithner maakte maandag de details bekend van een plan dat daarvoor moet zorgen.

Toezichtregime
Geithner ontvouwde donderdag ook de hoofdlijnen van een nieuw toezichtsregime voor financiële instellingen. De nieuwe spelregels moeten een herhaling van de kredietcrisis voorkomen en voorzien onder meer in scherper en meer gecentraliseerd toezicht op de gehele financiële sector.

Hoewel de topbankiers het niet met alle regeringsvoorstellen eens zijn, onderkennen zijn dat het financiële toezicht stevig op de schop moet, aldus het Witte Huis. Ook de bonuscultuur bij banken kwam ter sprake. De bankiers gaven toe dat ook op dat terrein veranderingen nodig zijn.

Bankwereld
Over de huidige gang van zaken in de bankwereld waren de topbankiers minder positief. Topman Jamie Dimon van JPMorgan Chase zei dat de zaken in maart allesbehalve gladjes verlopen. Ook Ken Lewis van Bank of America sprak van een verslechtering van de markt vergeleken met januari en februari.