Logica en Rabobank testen aanraaktafel

AMSTERDAM - In het hoofdkantoor en een lokaal filiaal van de Rabobank kan er binnenkort voor het eerst in Nederland kennis gemaakt worden met het fenomeen van de aanraaktafel. Het interactieve meubelstuk is ontwikkeld door Microsoft, terwijl it-consultant Logica druk bezig is met het ontwikkelen van praktische toepassingen.

De aanraaktechniek van de Surface-tafel, met een oppervlakte van ongeveer een vierkante meter, is vergelijkbaar met die van touchscreen-telefoons, maar de mogelijkheden zijn een stuk uitgebreider. Zo kan de tafel specifieke objecten herkennen, bijvoorbeeld een mobiele telefoon, en hier informatie over laten zien aan de bezoekers van een telefoonwinkel.

In het bankfiliaal van de Rabobank zullen adviseurs de tafel inzetten bij gesprekken met klanten, bijvoorbeeld over hypotheken. Het apparaat leent zich volgens innovatiedirecteur Gerben Mak van Logica goed voor het visueel uitleggen van zo'n complex financieel product. "We beelden twee virtuele formulieren af, een voor de klant, en een voor de adviseur. Als de adviseur informatie aanpast op zijn formulier, zie de klant dit in de vorm van handige staatjes terug op zijn formulier."

microsoft surface

Voorbode
Ook in het bedrijfsleven ziet Logica veel mogelijkheden ontstaan. "Het is bijzonder om een beeldscherm neer te leggen, dan ontstaan er bijna vanzelf vernieuwende ideeën", zegt Mak. "Voor ons is het systeem daarnaast een voorbode van en een eerste kennismaking met het nieuwe besturingssysteem Windows 7 dat zich veel meer zal richten op aanraking."

De tafels zouden een belangrijke rol kunnen spelen in nieuwe manieren van overleg tussen collega's, stelt Mak. "Het aardige is dat het toestel meerdere handen toestaat. Bij een normale computer is er altijd maar een iemand die de leiding heeft. Deze tafel is democratischer, iedereen kan bijdragen aan de discussie en eindeloos en intuïtief aantekeningen maken".

Waarde
Er zijn volgens Logica ook economische en duurzame voordelen te halen, "maar we zijn vooral geïnteresseerd in het ontdekken wat nou de werkelijk waarde is van deze techniek". Met een prijskaartje van 13.000 euro is de Surface niet voor iedereen weggelegd.

Naast de commerciële sector wordt er ook in het onderwijs en in een museum getest. In een bibliotheek in Zeeland krijgen kinderen door middel van de Surface interactieve verkeerssituaties voorgeschoteld, waarbij de tafel de (echte) speelgoedauto's waar de kinderen mee over het scherm rijden herkent en en met sirenes en politie reageert als zij door rood rijden.

Microsoft maakte onlangs bekend dat in totaal 120 bedrijven in 11 landen applicaties aan het ontwikkelen zijn voor de Surface. Tijdens de AutoRai die dinsdag begint, toont Logica nog een toepassing in de auto-industrie waarbij meerdere mensen met behulp van de tafel een auto kunnen ontwerpen.

Demonstratievideo Microsoft Surface:

Tip de redactie