AMSTERDAM - Superinvestesteerder Warren Buffett gaat op koopjesjacht in de Verenigde Staten. Daarmee verlegt de miljardair nadrukkelijk zijn jachtterein van Europa naar zijn eigen land.

Buffett stelt in een interview met Bloomberg, dat hij met de dalende prijzen en schaarse mededingers niet langer overzeese gebieden hoeft af te schuimen voor geschikte overnameprooien. Ook in de Verenigde Staten zijn nu kansen genoeg.

Buffett, die met zijn investeringsmaatschappij Berkshire Hattaway altijd op zoek is naar potentiële transacties, is net naar de Verenigde Staten teruggekeerd na vier dagen in Europa te hebben doorgebracht om conferenties en vergaderingen bij te wonen. Hij was daar met de bedoeling overnamedoelen op te sporen, vanwege de schaarse mogelijkheden in de Verenigde Staten. 

Afgeprijsd
Nu de rivalen van Buffett nauwelijks meer toegang hebben tot kredieten en de beurskoersen wereldwijd gezakt zijn, ziet de investeerder kans de oorlogskas van Berkshire ter waarde van 25,5 miljard dollar aan te wenden om behoorlijk afgeprijsde bedrijven op te kopen.

Buffett blijft echter wel open staan voor transacties buiten de Verenigde Staten. "De kansen liggen nu bij thuisdeals", stelt hij tegenover het persbureau. "Maar ik kan ook morgen een telefoontje krijgen van een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk of Duitsland."

Berkshire Hathaway is trouwens ook niet bepaald imuun gebleken voor de financiële crisis. Eind februari werd bekend dat de investeringsmaatschappij zijn nettowinst met 62 procent heeft zien kelderen. "Amerika's beste dagen liggen voor ons", schreef hij echter optimistisch naar aanleiding van de resultaten aan de aandeelhouders.