HEERLEN - Chemieconcern DSM heeft een wereldwijde licentie gekregen voor een systeem voor het toedienen van medicijnen. Het systeem is ontwikkeld door het bedrijf MediVas. DSM maakte dat woensdag bekend.

"Je moet het systeem zien als platform waar medicijnen in kunnen, om ze zo toe te dienen aan het lichaam", aldus een woordvoerder van DSM. "De gebruikte polymeren kunnen zichzelf afbreken, dus het lichaam kan het platform verteren, net als voedsel. Je kunt daarvoor een bepaalde tijd instellen en een heel exacte medicijntoediening creëren."

Nieuwe generatie
De licentie biedt kansen voor de volgende generatie van middelen om medicijnen toe te dienen, aldus DSM. MediVas heeft de techniek voor het systeem ontwikkeld op basis van stoffen (polymeren) waarop het een licentie had gekregen van de Amerikaanse Cornell University.

Het platform kan gebruikt worden bij onder meer hart- en vaatziektes en pijnbestrijding. Voor DSM, dat de positie in de medische markt verder wil uitbreiden, is het systeem een belangrijk onderdeel van de tak biomedische materialen. Met deze tak wil het concern in 2012 een omzet van 100 miljoen dollar realiseren.

Groei
Het concern richt zich met zijn medicijntoedieningssysteem op een markt van wereldwijd 20 miljard dollar. Deze markt moet in 2015 zijn toegenomen tot 50 miljard dollar, aldus de woordvoerder.