BRUSSEL - De EU-bewindslieden van Financiën hebben dinsdag een akkoord bereikt over producten en diensten die onder het lage btw-tarief van 6 procent mogen vallen. Tegen de verwachting in werden de bewindslieden het tijdens een beraad in Brussel eens, aldus staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën.

Bij wijze van experiment valt een aantal arbeidsinstensieve diensten al onder het lage btw-tarief. Het gaat onder meer om kappers, schilders, glazenwassers, schoenmakers en restaurants. De proef zou echter volgend jaar aflopen.

De EU-landen zijn het nu eens over een definitieve regeling voor het lage btw-tarief. Daaronder vallen op verzoek van Nederland en Zweden ook interactieve leermiddelen, zoals cd-roms. Ook voor de renovatie van woningen jonger dan vijftien jaar mag het lage btw-tarief worden gerekend. Op dit moment kan dat alleen bij het opknappen van oudere huizen.

Kosten
De Jager toonde zich dinsdag in zijn nopjes met het bereikte akkoord, waarover jaren is gediscussieerd. "Niemand had dit verwacht", aldus de staatssecretaris. Diverse lidstaten, waaronder Duitsland, hadden grote moeite met de regeling, gezien de kosten voor de schatkist.

Ze werden uiteindelijk over de streep getrokken met het argument dat het om eem vrijwillige regeling gaat, zei De Jager. Landen zijn niet verplicht voor de afgesproken diensten en producten het lage btw-tarief te rekenen.

Het staat dan ook nog niet vast dat Nederland gebruik zal maken om voor renovatie van nieuwe woningen het lage tarief te hanteren. Volgens De Jager zou daarmee 200 miljoen euro per jaar zijn gemoeid. "Het kabinet bekijkt het in de discussie over het stimuleringspakket", aldus De Jager. Hetzelfde geldt voor de interactieve leermiddelen.

Doel van de btw-regeling is de economie en de werkgelegenheid te stimuleren. De Jager heeft er vertrouwen in dat het lagere btw-tarief tot meer banen kan leiden. Hij verwees naar berekeningen die een gerenommeerd Deens instituut daarover heeft gemaakt.