AMSTERDAM - De belangrijkste beurzen in Europa boekten dinsdag aanzienlijke winsten. Koopjesjagers stuwden de koersen over een breed front omhoog en zetten vooral de aandelen van de veelgeplaagde financiële sector in de plus.

De AEX, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, ging met 11,19 punten omhoog naar 210,44 punten, een winst van 5,6 procent. De MidKap-index voor middelgrote fondsen ging 14,37 punten (5,5 procent) vooruit en sloot op 276,13 punten.

De belangrijkste graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs boekten winsten van 4,9 tot 5,7 procent.

Koopjesjagers
De beurzen werden vooral gestimuleerd door koopjesjagers, die probeerden te profiteren van de sterke koersdalingen van de afgelopen weken. "Dit kan het begin zijn van de langverwachte opleving", stelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. "Het elastiek stond zo strak gespannen, dat kon niet doorgaan."

Vooral banken en verzekeraars in heel Europa profiteerden van de hervonden kooplust van beleggers. In Amsterdam steeg de koers van verzekeraar Aegon met maar liefst 35 procent tot 2,50 euro. ING was de op een na grootste winnaar van de AEX met een koerssprong van ruim 16 procent.

Barclays
De Britse bank Barclays ging in Londen bijna 10 procent vooruit. In Parijs werd het aandeel BNP Paribas ruim 20 procent meer waard, concurrent Société Générale steeg met ruim 10 procent. Deutsche Bank boekte in Frankfurt een winst van ruim 16 procent.

Ook andere fondsen die de afgelopen tijd flinke klappen hadden gekregen waren dinsdag in trek. Zo ging de beurskoers van de producent van navigatiesystemen TomTom, die in het afgelopen halfjaar ruim 80 procent van zijn waarde verloor, met ruim 7 procent omhoog. Uitzendconcern Randstad zag de koers met 8,5 procent oplopen.

Eon
Het Duitse Eon werd in Frankfurt 4,4 procent minder waard. Het nutsconcern zag zijn nettowinst over 2008 dalen met 82 procent door miljardenafschrijvingen op zijn activiteiten in de Verenigde Staten en Italië.

De euro kostte bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag op de valutamarkt 1,2755 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen maandag was dit nog 1,2635.