AMSTERDAM - De ICT-sector incasseert rake klappen als gevolg van de economische crisis. Dat blijkt dinsdag uit de ICT- Barometer van Ernst & Young.

De verwachtingen waren in het derde kwartaal van 2008 nog nadrukkelijk positief, maar dit jaar blijft het ICT-budget voor het eerst in zes jaar gelijk. Deze ontwikkelingen brengen het groeipercentage van de ICT-branche terug naar het niveau van 2003.

Extern
Met name de externe ICT'ers en leveranciers van ICT-services krijgen het moeilijk, zo blijkt uit het onderzoek. Vooral de grotere organisaties gaan snijden in de inkoop van externe ICT-services. Zij zijn daarmee verantwoordelijk voor een daling van meer dan 60 procent.

Reden voor de afname in vraag is angst en tegenvallende resultaten.Alleen bij de overheid en het middenbedrijf signaleert Ernst & Young een lichte stijging in de vraag naar ICT-diensten.

Hardware
Op het gebied van investeringen in hardware en software zijn de verwachtingen minder negatief en is er zelfs sprake van lichte groei. Realiteit is echter dat daadwerkelijke investeringen vaak ver achter blijven bij deze verwachtingen.