MILWAUKEE - De wereldwijde arbeidsmarkt zakt in het tweede kwartaal verder in. Dat blijkt uit een peiling van het Amerikaanse uitzendconcern Manpower onder werkgevers in 33 landen. Ook in Nederland verwachten minder Nederlandse werkgevers personeel aan te nemen dan een jaar eerder.

Het door de uitzender berekende werkgelegenheidscijfer komt in Nederland uit op een stijging van 4 procent tegen een plus van 8 procent een jaar eerder. "Deze beweging ligt in de lijn der verwachting, gezien de huidige economische omstandigheden", zei een woordvoerder van Manpower Nederland dinsdag in een toelichting.

Inkrimping
Het werkgelegenheidscijfer wordt berekend door het percentage werkgevers dat een inkrimping van het personeelsbestand voorziet af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen.

De verwachte terugval is het grootst in het oosten en noorden van Nederland. De grootste dalers qua sectoren zijn de transport- en communicatiesector. Het meest positief zijn onder meer werkgevers in de detailhandel en horeca.

Optimisme
Nederlandse werkgevers zijn optimistischer dan werkgevers in veel andere Westerse landen. Zo verwachten werkgevers in Ierland en Groot-Brittannië dat de werkgelegenheid in hun land in het tweede kwartaal fors daalt. In de Verenigde Staten gaven werkgevers de meest sombere prognose sinds 1982.