STRAATSBURG - Mobiel internetten van of naar een ander EU-land mag per 1 juli hooguit 50 cent per minuut kosten, stelde de Europarlementscommissie voor industrie maandag.

De Europarlementsleden verwierpen een limiet van 1 euro per megabyte voor zogeheten data-roaming, zoals de Europese Commissie had voorgesteld. Nu is er nog geen limiet, zodat sommige vakantiegangers bij thuiskomst een schrikbarend hoge rekening ontvangen.

De Europarlementsleden willen bovendien een eerlijker berekening van de grensoverschrijdende gsm-tarieven. Ze vinden dat telecombedrijven de gespreksduur niet meer naar boven mogen afronden. De Europese Commissie had zo'n afrondverbod voorgesteld na de eerste halve minuut.

Sms-jes
De parlementsleden steunen in grote meerderheid ook een prijslimiet op grensoverschrijdende sms-jes van 11 cent exclusief btw. Nu is die prijs gemiddeld 28 cent, oplopend tot 80 cent in sommige landen.

Het parlement moet eind april nog voltallig stemmen over het plan. Daarna is een compromis nodig met bewindslieden uit de EU-landen, onder wie staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken). Die steunen de prijslimieten eveneens.