BRUSSEL - De EU vindt het op dit moment niet nodig om meer geld in de economie te pompen om de recessie te lijf te gaan. De Luxemburgse minister van Financiën Jean-Claude Juncker heeft dat maandag gezegd na een bijeenkomst van de eurogroep. Dat zijn de zestien EU-landen die de euro hanteren.

Juncker reageerde op een oproep van Larry Summers, de belangrijkste economische adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama.

Volgens Juncker heeft de EU al voldoende geld beschikbaar gesteld om de economie te stimuleren. "We willen eerst kijken wat het effect is van de maatregelen die we al genomen hebben", zei hij tijdens een persconferentie.

Procedure
Volgens Juncker komt er ook geen nieuwe discussie over de toetredingscriteria die gelden voor EU-landen die willen overstappen op de euro. Enkele Oost-Europese lidstaten hebben er op aangedrongen de procedure hiervoor te bekorten. Maar Juncker noemde het niet het juiste moment om daarover in debat te gaan.

Juncker en eurocommissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) toonden zich maandag somber over de economische situatie in de EU. Volgens Juncker is er sprake van "een diepe recessie". Almunia verwacht pas volgend jaar herstel, en niet dit jaar, zoals eerder voorspeld.

Coalitieoverleg
Minister van Financiën Wouter Bos was niet aanwezig op de vergadering van de eurogroep. Hij moest in Den Haag coalitieoverleg bijwonen. Bos neemt ook niet deel aan een beraad van de 27 EU-ministers van Financiën dinsdag. Namens Nederland is daar staatssecretaris Jan Kees de Jager bij.

De lidstaten praten daar onder meer over een lager btw-tarief voor een aantal diensten en producten. Ingewijden verwachten geen akkoord, omdat de wensen van de landen te ver uiteenlopen.

De ministers van Financiën bespreken ook de begrotingsprogramma's van de lidstaten. Een aantal landen, waaronder Frankrijk, Griekenland en Ierland, heeft een hoger begrotingstekort dan de toegestane 3 procent van het bruto binnenlands product. Zij krijgen een procedure aan hun broek waarbij ze moeten aangeven hoe ze zo snel mogelijk hun tekort weer omlaag denken te krijgen. Nederland zit nog niet in de gevarenzone, maar dat kan veranderen als Brussel zich op de nieuwste Nederlandse cijfers baseert.