AMSTERDAM - De Europese aandelenmarkten lieten maandag bij het slot een verdeeld beeld zien. De ogen waren gericht op de Verenigde Staten, waar de beurzen na een lagere opening licht opveerden. Daarop wisten ook de beurzen in Europa een flink deel van de eerdere verliezen weg te poetsen.

De AEX-hoofdgraadmeter op het Damrak sloot een kwart punt (0,1 procent) lager op 199,25 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde 0,7 procent tot 261,76 punten.

De CAC in Parijs verloor 0,6 procent, terwijl de FTSE in Londen en de DAX in Frankfurt respectievelijk 0,3 en 0,7 procent hoger de handel uitgingen.

Koopjesjagers
Aan het einde van de ochtend stond op het Damrak nog verlies van ruim 1,5 procent op het belangrijkste koersenbord. Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer was het herstel volledig te danken aan Wall Street, dat lager opende, maar geholpen door koopjesjagers voorzichtig de weg omhoog vond. "We hebben zelf geen mening meer en kijken alleen maar naar New York."

Bodemonderzoeker Fugro was de absolute uitblinker onder de hoofdfondsen. Het bedrijf werd ruim 16 procent meer waard. Fugro behoorde vrijdag ook al tot de spaarzame stijgers nadat het beter dan verwachte jaarresultaten bekend had gemaakt.

Ook de chemiesector was in trek. De AEX-fondsen AkzoNobel en DSM stegen bijna 3 procent.

TNT
Post- en pakketbezorger TNT klom 2,6 procent nadat het bedrijf bekend had gemaakt dat het overeenstemming heeft bereikt met de vakbonden over een nieuwe cao. Postbodes gaan daardoor flink minder verdienen, zodat de kosten met 125 miljoen euro per jaar omlaag kunnen.

Fortis maakte een sprong van ruim 20 procent. Het gevallen bank- en verzekeringsconcern heeft met de Belgische overheid en BNP Paribas overeenstemming bereikt over de verkoop van Fortis Bank België. Ook kreeg het aandeel een adviesverhoging van het effectenhuis Petercam.

Crucell
MidKapper BinckBank boekte een koerswinst van 0,8 procent. De online beleggingsbank kwam voorbeurs met meevallende cijfers. Biotechnologiebedrijf Crucell werd 2,3 procent meer waard. Het aandeel profiteerde van overnamenieuws. Het Amerikaanse Merck wil fuseren met Organon-eigenaar Schering-Plough.

De euro noteerde maandag aan het einde van de handel 1,2635 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt op 1,2670 dollar.