NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen sloten maandag in de min na een wisselvallige handelssessie. Zorgen over de economie overschaduwden optimisme vanwege het overnamebod van 41 miljard dollar dat farmacieconcern Merck heeft uitgebracht op branchegenoot Schering-Plough.

"Investeerders hebben te veel verliezen geleden en blijven aan de zijlijn zitten, hoewel sommige aandelen momenteel wel aantrekkelijk zijn", zei een Amerikaanse handelaar tegenover de Amerikaanse nieuwszender CNN.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent (79,89 punten) lager op 6547,05 punten. De breder samengestelde S&P 500-index daalde 1 procent (6,85 punten) tot 676,53 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq noteerde 2 procent (25,21 punten) in de min op 1268,64 punten.

Richting
Beleggers hadden maandag moeite om een richting te kiezen. De handel begon negatief, om halverwege de ochtendhandel in de plus te geraken dankzij koopjesjagers en optimisme vanwege de deal tussen Merck en Schering-Plough. Later kregen pessimisten toch de overhand.

Beleggers in Merck waren niet te spreken over de grote overname die het bedrijf in petto heeft. Het aandeel was met een koersverlies van bijna 8 procent de sterkste daler in de Dow. Het omgekeerde gold voor Organon-eigenaar Schering-Plough, dat juist 14 procent hoger koerste.

Hoewel overname-activiteit op zich als positief wordt gezien door de markt, zijn investeerders bang dat ook deze relatief stabiele bedrijven last hebben van de recessie en daarom samengaan. Branchegenoten Johnson & Jonhnson en Pfizer verloren respectievelijk 2,9 en 0,8 procent.

Financiële waarden zaten juist flink in de lift. Beleggers hopen op meer duidelijkheid over plannen van de Amerikaanse regering om in nood geraakte banken te helpen. De president van de Federal Reserve, Ben Bernanke, nam woensdag deel aan een bijeenkomst met president Barack Obama over de economie.

Bank of America boekte een koerswinst van ruim 19 procent. Branchegenoot Wells Fargo steeg bijna 16 procent.

General Motors
Ook General Motors beleefde een goede dag. De angst dat het autoconcern failliet zal gaan, lijkt weg te ebben. Bovendien waren beleggers positief over door de overheid gesteunde obligaties die het bedrijf uitgaf. Het aandeel, dat vorige week zware klappen incasseerde, werd maandag ruim 15 procent meer waard.

De energiesector profiteerde van een opgelopen olieprijs. Een vat lichte olie van 159 liter ging voor 47,06 dollar van de hand, een stijging van 3,4 procent. Olieconcern ExxonMobil werd 0,8 procent meer waard. ConocoPhilips won 3,3 procent.

Biotechnologiebedrijven StemCells en Geron, die meewerken aan stamcelonderzoek, stonden fors in de plus. Ze wonnen respectievelijk 40 en 17 procent. Maandag verruimde de Amerikaanse president Barack Obama de mogelijkheden voor stamcelonderzoek. Onder zijn voorganger George Bush werd de financiële steun hiervoor beperkt.

De euro noteerde aan het einde van de Amerikaanse handel 1,2600 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen stond de Europese munt op 1,2635 dollar.