DAR ES SALAAM - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil de hulp aan Afrikaanse landen verbeteren om te voorkomen dat de wereldwijde economische crisis de vorderingen in de strijd tegen armoede tenietdoet. Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn maandag.

Strauss-Kahn gaf tegenover studenten van de universiteit van Dar es Salaam toe dat het IMF Afrikaanse landen niet altijd de juiste adviezen voor verbetering van de economie heeft gegeven. Daardoor zouden vele Afrikaanse landen huiverig zijn om in de huidige moeilijke omstandigheden steun te vragen aan het fonds.

"Tot voor kort dachten we bij het IMF dat we als een land om geld vroeg ook alle andere problemen van dat land moesten oplossen. We moeten ons focussen op het oplossen van problemen die een land nu heeft, in plaats van alle problemen op te pakken die het ooit heeft gehad", aldus Strauss-Kahn.

Steun
Het IMF wil de financiële steun aan landen die door de crisis worden getroffen, op korte termijn vergroten. Daarbij moeten de voorwaarden voor leningen worden gestroomlijnd en wil het IMF landen meer bijstaan met advies.

Het instituut waarschuwde in een maandag gepresenteerd rapport dat de wereldwijde recessie, de dalende prijzen van grondstoffen en opgedroogde kredietmarkten een grote bedreiging vormen voor Afrikaanse economieën.

Winst
"De winst van het afgelopen decennium, waarin veel landen ten zuiden van de Sahara een hoge economische groei en een toenemend inkomensniveau hebben gezien, staat op het spel", aldus Antoinette Sayeh, directeur van de Afrika-afdeling van het IMF, in een toelichting.

Volgens het IMF groeien de economieën van de zuidelijke Afrikaanse landen dit jaar met 3,25 procent. Dat is nog maar de helft van wat vorig jaar verwacht werd. In 2008 kenden de landen onder de Sahara gemiddeld een economische groei van 5 procent.