De Amerikaanse farmacieconcerns Merck en Schering-Plough gaan fuseren. Dat maakten de bedrijven maandag bekend. Merck betaalt in totaal ongeveer 41,1 miljard dollar (32,5 miljard euro) voor de branchegenoot.

De nieuwe onderneming gaat verder onder de naam Merck en wordt geleid door de huidige topman van Merck, Richard Clark.

Aandeelhouders van Schering-Plough worden voor een deel in aandelen Merck en voor een deel in contanten betaald. Schering-Plough krijgt op deze manier een aandeel van circa 32 procent in het nieuwe bedrijf, de aandeelhouders van Merck de rest.

De bedrijven, de makers van onder meer cholesterolverlagers Zetia en Vytorin, denken op deze manier vanav 2011 jaarlijks een kostenbesparing van 3,5 miljard dollar (2,8 miljard euro) te realiseren. Schering-Plough en Merck hebben nu samen een omzet van circa 47 miljard dollar (37,2 miljard euro). Merck verwacht in het eerste jaar na het rondmaken van de fusie een "bescheiden" bijdrage aan de operationele winst. Daarna rekent het bedrijf op een "aanzienlijke" vooruitgang.

Krimp
De fusie, waarover jarenlang is gespeculeerd, volgt op de recente overname van farmacieconcern Wyeth door branchegenoot Pfizer voor in totaal zo'n 68 miljard dollar. "De industrie moet inkrimpen. Er is overcapaciteit op de markt", aldus een analist.

De fusiegolf is daarmee waarschijnlijk nog lang niet afgesloten. Zo heeft de Zwitserse farmaceut Roche een bod uitstaan op het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Genentech. Roche heeft al een belang van 56 procent in Genentech en verhoogde onlangs zijn bod op de rest van de aandelen.