BAZEL - 's Werelds belangrijkste centralebankiers zien tekenen dat het herstel van de wereldeconomie nadert. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, maandag.

De Fransman sprak na afloop van een vergadering van de G10, het samenwerkingsverband van de meest invloedrijke centrale banken waar ook De Nederlandsche Bank lid van is.

"Er zijn een aantal elementen die erop wijzen dat we het moment naderen waarop we een herstel kunnen gaan zien", aldus de ECB-president. Volgens Trichet worden verschillende positieve ontwikkelingen onderschat. Hij wees daarbij op de gedaalde prijzen van olie en andere grondstoffen, de economische stimuleringsplannen van overheden, de renteverlagingen door centrale banken en de redding van belangrijke financiële instellingen.

De centralebankiers weken echter nog niet af van de prognoses van de belangrijkste internationale instellingen. Die gaan ervan uit dat de ontwikkelde economieën dit jaar zullen krimpen, voordat het herstel in de loop van 2010 intreedt.