BRUSSEL - Europese milieuorganisaties hebben de EU maandag opgeroepen te zorgen voor strenge energienormen voor huishoudelijke apparaten. Experts uit de lidstaten beslissen deze week over de nieuwe milieustandaarden voor onder meer televisietoestellen, wasmachines en koelkasten.

De milieuorganisaties, onder wie Natuur en Milieu en Milieudefensie, vrezen dat de experts onder druk van elektronicaproducenten "slappe knieën" zullen vertonen. "De EU moet haar verplichtingen om klimaatverandering tegen te gaan niet in de ijskast zetten", aldus de milieuorganisaties.

De EU-landen spraken eind vorig jaar af om de CO2-uitstoot in het jaar 2020 met 20 procent te verminderen vergeleken met 1990. Op een internationale klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar wil de EU die ambitie nog proberen op te schroeven tot 30 procent.

Volgens de milieuorganisaties lukt dat alleen als de EU zorgt voor zo energiezuinig mogelijke huishoudelijke aparatuur. Door het energieverbruik van koelkasten, televisietoestellen, elektromotoren, vaatwassers en wasmachines terug te dringen kan een jaarlijkse besparing van 100 miljoen ton CO2 worden geboekt, stellen ze.