AMSTERDAM - Afrika wil net als Europa een gezamenlijk betaalmiddel, zo schrijft het Financieele Dagblad maandag. De munteenheid moet de economische integratie tussen Afrikaanse landen bevorderen. De munt heeft zelfs al een naam: de Afro.

Vorige week opperde de AU, de Afrikaanse tegenhanger van de EU, tijdens een conferentie om een gezamenlijke munteenheid in te voeren voor een aantal Afrikaanse landen. Volgens AU-commissaris van Economische Zaken Maxwell Mkwezalamba moet het streven zijn dat de munt in 2021 in gebruik is. De munteenheid moet vallen onder de supervisie van een Afrikaanse Centrale Bank, deze moet echter nog worden opgericht.

Afrika is op dit moment nog niet klaar voor deze ingrijpende maatregel en het lijkt er op dat zelfs 2021 te vroeg is om de munt in te voeren. Belangrijke reden dat het continent nog niet klaar is voor de Afro is het feit dat veel Afrikaanse landen een protectionistisch beleid voeren. Goed voorbeeld hiervan is Tanzania, dat zijn eigen dienstensector goed beschermd tegen buitenlandse invloeden.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) gaf vorige week aan dat lage-inkomenslanden de gevolgen van de wereldwijde recessie zwaar gaan voelen. Een alomvattende handelsdeal tussen de Afrikaanse landen zou dan ook juist nu een positief effect hebben op potentiële investeerders. Vooral een gezamenlijke munteenheid kan een positief effect hebben volgens het IMF.

© NUzakelijk/Jaap Schneider