UTRECHT - De overheid moet een opleidingsfonds voor zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) in het leven roepen. Daarvoor pleit Charles Verhoef, de kersverse voorzitter van FNV Zelfstandigen Bouw.

"We moeten er serieus rekening mee houden dat zzp'ers in de huidige crisis hun opdrachten zien teruglopen. Als zij bereid zijn zich te scholen voor werk waarvoor wel voldoende opdrachten zijn, is dat goed voor de economie", zei Verhoef zaterdag na zijn verkiezing tot voorzitter.

Bij FNV ZBo zijn 11.000 zelfstandigen in de bouw en hout aangesloten.

Stimuleringsmaatregel
In de huidige economische crisis zijn banken gered en krijgen bedrijven steun, maar Verhoef vindt dat de overheid ook zelfstandigen moet helpen. "We vragen om een stimuleringsmaatregel van de overheid. En wel op een moment dat de zzp'er zelf onvoldoende geld kan vrijmaken voor opleiding en scholing doordat er minder geld binnenkomt", aldus de nieuwe voorzitter.

FNV ZBo denkt dat met een fonds van 60 miljoen euro zo'n 30.000 zelfstandigen een bij- of omscholingscursus kunnen volgen. Verhoef vindt wel dat de zzp'er de helft van de opleidingskosten moet betalen.