NIEUWEGEIN - Leverancier van slaapkamermeubilair Dico heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat maakte het bedrijf, dat al tijden in financiële problemen zit, maandag bekend.

Beursexploitant Euronext zet Dico met ingang van 10 maart op het zogenoemde strafbankje. De maatregel is een signaal aan de belegger. "Let op, er is iets met dit aandeel aan de hand", aldus een woordvoerster. Er kan in het aandeel gehandeld blijven worden. De maatregel geldt maximaal een jaar. Mocht de situatie dan nog niet zijn verbeterd, dan zal Euronext de beursnotering van Dico beëindigen.

Dico heeft afgelopen weken gezocht naar geldschieters, maar heeft hierover geen overeenstemming kunnen bereiken. Het bedrijf "betreurt de gang van zaken zeer". Een faillissement lijkt nabij.

Het bedrijf sleepte zelfs grootaandeelhouder Recalcico, het beleggingsfonds van de als activistische bestempelde belegger Frans Faas, voor de rechter. Volgens Dico zou Recalcico nog met 1 miljoen euro over de brug moeten komen. De rechter wees deze eis echter van de hand.

Surséance van betaling
Dico waarschuwde begin februari surséance van betaling te moeten aanvragen als Recalcico niet over de brug zou komen. Dico kan zonder het geld niet voldoen aan zijn verplichtingen. Het bedrijf hoopt van de curator en schuldeisers de tijd te krijgen om alsnog een andere partij te vinden die brood ziet in de toekomst van de bedden- en slaapkamerspecialist.

Dico kent al een langere periode van tegenslag. In 2007 moest het bedrijf onder druk van Recalcico het bestuur en commissarissen naar huis sturen.

Vorig jaar nam Dico achttien slaapspeciaalzaken over van TB Holding, maar de winkels stonden er zo slecht voor dat ze failliet werden verklaard. Met de doorstart van de nieuwe, eigen winkelformule kon Dico pas in oktober beginnen. Hierdoor belandde het bedrijf naar eigen zeggen weer in de rode cijfers. Volgens de voorlopige cijfers over 2008 boekte Dico een verlies van 3,5 miljoen euro.