AMSTERDAM - HP heeft zijn serververkoop in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) afgelopen kwartaal flink uitgebreid. Het bedrijf is gegroeid van 33,3 procent marktaandeel in het vierde kwartaal van 2007 naar 37 procent eind vorig jaar.

De omzet is daarbij echter teruggelopen: van 1,8 miljard dollar naar 1,6 miljard. Dit blijkt uit metingen van Gartner. Dat onderzoeksbureau stelt dat marktaandeel in een krimpende markt een indicator is voor hoe een bedrijf het doet. De nummer twee qua marktaandeel is IBM met 29,9 procent, gedaald vanaf 34,8 procent. IBM wordt gevolgd door Sun (van 10,6 naar 11,1 procent), Dell (7,8 naar 8,6 procent) en Fujitsu-Siemens (6,2 naar 5,2 procent). Die Japans-Duitse joint venture is wegens tegenvallend succes in november vorig jaar opgekocht door de Japanse moeder Fujitsu. De Duitse partner Siemens had enkele maanden daarvoor al gezegd de stekker uit de samenwerking te willen trekken.

Eenvijfde minder
De gehele servermarkt in de EMEA-regio heeft het zwaar. In totaal zijn er 705.000 systemen verkocht, wat een daling is van 9,2 procent ten opzichte van het vierde kwartaal in 2007. De omzet uit de serververkoop in EMEA bedraagt 4,3 miljard dollar. Dat is een daling van maar liefst 20,6 procent vergeleken met de slotperiode van 2007, toen er 5,4 miljard dollar is omgezet. De nu geboekte omzet is nog verder gedrukt door de - voor Amerikaanse servermakers - slechte dollarkoers.

Grootste daling
De door Gartner gemeten totale omzetterugval in het vierde kwartaal is de grootste sinds 2002. De daling bedroeg toen 11 procent. "Na een zwak derde kwartaal is het klimaat voor de EMEA-servermarkt in het vierde kwartaal flink verslechterd", zegt analist Errol Rasit van Gartner.

Hij noemt niet alleen de vergelijking met 2002, maar zegt ook dat dit het tweede kwartaal op rij is dat de omzet daalt in vergelijking met het voorgaande jaar. "Beide factoren geven aan dat er een algemene malaise is in de servermarkt. Dat is overigens niet beperkt tot West-Europa; ook in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika zijn zowel het verkochte aantal servers als de omzet daaruit gedaald."