AMSTERDAM - Nederland is flink gestegen op de economische ranglijst van de 14 grootste economieën binnen de Europese Unie. Het land is zes plaatsen geklommen en als derde uit de bus gekomen, zo blijkt uit een lijst van de Brusselse denktank Lisbon Council.

Nederland heeft vooral goed gepresteerd op het gebied van economische groei en werkgelegenheid, twee van de pijlers waarop het klassement gebaseerd wordt. De nieuwste gegevens betreffen overigens het derde kwartaal van 2008.   

Het onderzoek, dat voor de derde keer is uitgevoerd, meet hoe de belangijkste economieën presteren in het kader van de zogenoemde Lissabon-strategie.

Hekkensluiter
Finland en Polen komen binnen op de eerste en tweede plaats. Italië vormt de hekkensluiter, terwijl Ierland de grootste val heeft doorgemaakt. Het land is 9 plaatsen gekelderd op de lijst naar de op een na laatste positie. 

De denktank tekent wel aan dat "gezien de dramatische afname van de prestaties gedurende het afgelopen jaar de doelstellingen voor 2009 niet bereikt zullen worden". Ook over 2010 is de Lisbon Council weinig optimistisch.

Stootkussen
"Gelukkig hebben we tussen 2005 en 2008 een goede economische groei en banencreatie gekend", aldus Paul Hofheinz, voorzitter van de Lisbon Council. "Deze vormen een welkom stootkussen in deze turbulente tijden." 

De belangrijkste doelstelling van de Lissabon-strategie is dat de Europese Unie tegen 2010 de meest competitieve en dynamische kenniseconomie van de wereld zou moeten zijn.