WASHINGTON - Leiders wereldwijd moeten meer geld in de economie pompen en de bestedingen stimuleren. Op deze manier moet de wereld uit de recessie worden getrokken, zo zegt Lawrence Summers, de belangrijkste economisch adviseur van de Amerikaanse president Barack Obama in de krant Financial Times op maandag.

Het stimuleren van de vraag ziet Summers als een van de belangrijkste taken voor de top van de G20, begin april in Londen. "De juiste focus voor de G20 is wereldwijde vraag, en de wereld heeft meer internationale vraag nodig", aldus Summers. De G20 bestaat uit de zeven belangrijkste economiën ter wereld, aangevuld met opkomende landen en enkele andere belangrijke economische spelers.

Overheidsuitgaven
Summers pleit voor het sterk verhogen van de overheidsuitgaven, die als het weer beter gaat drastisch moeten worden gekort. "Het idee dat de economie zichzelf regelt is meestal juist, behalve een paar keer per eeuw. En dit is precies zo'n uitzonderlijk moment".

De Amerikaanse opstelling zou volgens de krant The Wall Street Journal kunnen zorgen voor een botsing met verscheidene Europese landen, die tegen het zwaar oprekken van het begrotingstekort zijn. Zo zouden Frankrijk en Duitsland op de G20-top het liefst afspraken maken over de verdere regulering van financiële instellingen. De VS wil echter de nadruk leggen op het verder stimuleren van de economie.

Europa
Veel Europese landen hebben, evenals de VS, omvangrijke stimuleringsprogramma's voor de economie goedgekeurd. Maar de meesten zijn er huiverig voor om begrotingsregels helemaal los te laten en alles op het opkrikken van de vraag te zetten, zoals de VS wel zouden willen.