TOKIO - De aandelenbeurs in Japan is maandag de week met grote verliezen begonnen. De Nikkei-index daalde naar het laagste punt in ruim een kwart eeuw. Zorgen over de Japanse en de internationale economie zorgden voor een slechte stemming onder beleggers.

De Nikkei-index sloot 87,07 punten lager op 7086,03 punten. Een verlies van 1,2 procent. In Seoul kreeg de Kospi-index er juist 1,6 procent bij. De Australische All Ordinaries kreeg er 0,3 procent bij. De Hang Seng-index in Hongkong sloot 4,8 procent lager. De index in Hongkong werd sterk gedrukt door de bank HSBC, die ruim 10 procent verloor in de aanloop naar een aandelenemissie later deze maand.

In Tokio kregen beleggers te verwerken dat Japan in januari voor het eerst in dertien jaar een tekort op de lopende rekening had geregistreerd. Het gevolg van een sterk verminderde export door de verschrompelde vraag vanuit de Verenigde Staten en Europa.

Autofabrikanten in Tokio stonden nog eens extra onder druk door de onzekerheid rond het lot van het Amerikaanse General Motors. Honda verloor 2,1 procent en Toyota daalde 0,3 procent.

Ook de financiële sector in Japan ging gebukt onder de zorgen over de Amerikaanse branchegenoten, waarvan sommige het risico lopen genationaliseerd te worden. Mitsubishi UFJ verloor 5 procent en Mizuho Financial Group raakte 3,4 procent kwijt.